Статии

Кюфтета от тиквичка, морков, картоф, яйце и копър

Необходими продукти:

Половин тиквичка,

1 морков,

1 картоф,

1 яйце, за деца под 6 месеца – само жълтък, според дневния прием

копър ( за деца над 10 месеца)

масло

брашно

Приготовление:

Тиквичката, моркова и картофа се обелват, нарязват се на кубчета и се слагат да се варят на пара. След като станат готови се пасират. Добавя се яйцето, масло и наказания копър.

Забележка – за деца до 12 месеца се добавя следното приготвено масло:

На водна баня се разтапя една чаена лъжица масло. В долната част на съда остава белезникава маслена течност (това е казеиновата част), а в горната златиста маслена течност. Вземете само златистата маслена течност и добавете към охладените и приготвени за пасиране зеленчуци.

Разбърква се и се слага брашно до получаване на гъста каша.

Забележка: за деца до 12 месеца сместта се сгъстява с пасирано сварено просо или пасиран сварен ориз

За деца до 18 месеца – сместта се пържи на силно загрят тиган за пържене без мазнина.

За деца над 18 месеца – сместта се пържи на силно загрято слънчогледово олио в тиган.

 

по рецепта на Петя Стойчева

сготвено от децата и Петя Стойчева

Крем супа от тиквичка, картоф и морков

Необходими продукти :

1 малка тиквичка,

1 морков,

половин картоф,

10 гр. масло,

прясно мляко, (или адптирано мляко, според възрастта на детето

копър

Приготовление:

Тиквичката, моркова и картофът се обелват, след което се режат на кубчета и се слагат да се варят на пара. Когато станат готови се блендират. Добавят се маслото и прясното (адаптираното) мляко до получаване на желаната консистенция.

Копърът се измива, реже се на ситно и се добавя към готовата супа.

рецепта на Петя Стойчева

сготвено от децата и Петя Стойчева

Крем супа от тиква

Крем супа от тиква 🎃 за малки
150 Гр. Тиква
1 морков 
Масло 1 ч.л.

Лукът, морковът се сваряват на пара. Тиквата също сварявате на пара или опичате във фурната.

Оставят се да се охладят. На водна баня се разтапя една чаена лъжица масло. В долната част на съда остава белезникава маслена течност (това е казеиновата част), а в горната златиста маслена течност. Вземете само златистата маслена течност и добавете към охладените и приготвени за пасиране зеленчуци. Пасирайте. Разредете с вода до получаване на желаната гъстота за супа. Водата може да бъде заместена с много разреден разтвор на адаптирано мляко според възрастта на детето. За деца над 18 м. можете да заместите водата с прясно мляко. Не разреждайте с кърма, променя вкуса на храната!

за възрастни

Крем супа от тиква 🎃 с джинджифил

150 Гр. Тиква
1 морков
1/4 глава лук 
Масло 1 ч.л.
Джинджифил 

Лукът, морковът и тиквата се сваряват. След това на върха на чаена лъжичка се добавя джинджифил и малко масло. Оставят се да се охладят и се пасира.

рецепта на Галя Маринска

Пюре от моркови и сладки картофи

Необходими продукти

• 2 моркова (около 180гр.)

• 1 сладък картоф (около 250гр.)

1. Обелете картофа и морковите; премахнете върховете на морковите.

2. Нарежете зеленчуците на малки парченца и ги поставете в каната.

3-4. Налейте 150мл вода в контейнера на уреда и варете на пара за около 15 минути, докато зеленчуците омекнат.

5-6. Поставете каната в позиция за пасиране и включете блендера 2 или 3 пъти за около 10 секунди, до достигане желаната степен на пасиране. Прехвърлете съдържанието в купа и добавете малко от обичайното мляко или ориз за бебета до постигане на желаната плътност. Оставете да се охлади.

7. Сервирайте 1 порция. Замразете или съхранете в хладилник останалото количество за по-късна употреба.

 

Време за приготвяне – 15 мин.

Приготвено количество – 350мл, 4 порции

Подходящо за замразяване

уред за приготвяне 

 

copyright @Philips Avent

Ябълково пюре

Необходими продукти:

1 десертна ябълка (около 200гр.)

1-2. Обелете ябълката и отстранете сърцевината.

3. Нарежете ябълката на малки парченца и ги поставете в каната.

4-5. Налейте 50мл вода в контейнера на уреда и варете на пара за около 5 минути, докато ябълката омекне.

6-7. Поставете каната в позиция за пасиране и включете блендера 2 или 3 пъти за около 5 секунди, според желаната степен на пасиране. Прехвърлете съдържанието в купа и добавете малко от обичайното мляко или ориз за бебета до постигане на желаната плътност. Оставете да се охлади.

8. Сервирайте 1 порция. Замразете или съхранете в хладилник останалото количество за по-късна употреба.

 

Може да приготвите пюре от круша по същата рецепта.

Време за приготвяне – 5 мин.

Приготвено количество – 175мл, 2 порции

Подходящо за замразяване

уред за приготвяне 

 

Първи вкусове

Рецепти за бебета, които току-що преминават към твърда храна

Когато бебето Ви е готово за твърди храни, можете да започнете да смесвате обичайното бебешко мляко със зърнени култури, като ориз за бебета или овес, царевична юфка, просо или пасиран на пюре добре сварен ориз. В допълнение, можете да смилате на пюре варени зеленчуци или плодове (до плътността на разредено кисело мляко). За начало, предлагайте само няколко чаени лъжички, по време или след хранене с мляко, веднъж на ден.


С времето може да започнете да предлагате твърда храна преди храненето с мляко и в последствие да увеличите количеството. Може също да променяте консистенцията на храната като добавяте по-малко мляко или вода, за да я сгъстите. В същото време започнете да предлагате различни храни между два и три пъти на ден, за да позволите на Вашето бебе да се запознае с повече и нови вкусове.


Какво казва експертът…

„Може да отнеме малко време преди бебетата да се научат да ядат твърди храни. Причината е, че когато се кърми от гърдата или при хранене с шише, бебета бутат езика си напред. По същия начин, те ще направят това движение, когато биват хранени с лъжица, което в резултат ще изглежда, че избутват храната навън от устата си. Това не означава, че те не харесват храната, която им давате; те просто се нуждаят от време, за да научат как да използват езика си да прокара храната до задната част на устата си, където те могат да я погълнат.„

 

План за хранене за 3 дни

ХраненеДен 1Ден 2Ден 3
ЗакускаОриз за бебета смесен с обичайното млякоБебешка овесена каша, смесена с обичайното млякоОриз за бебета, смесен с пасирани круши и обичайното мляко
Обедно храненеПюре от морковиПюре от картофи и броколиПюре от моркови и сладки картофи
Вечерно храненеПюре от ябълкиПюре от круши*Пюре от банан или добре намачкан банан

copyright @Philips Avent

Общи насоки за рецептите на Philips Avent

https://www.philips.bg/c-p/SCF875_02/4-in-1-healthy-baby-food-maker

Хранителни ястия, приготвени лесно

Много често майките са затруднени и объркани от огромната по обем информация относно въвеждането на твърдата храна в хранителната диета на техните бебета. Освен това, родителите се разстройват, когато бебетата просто не задържат в устата си храната, която е специално приготвена за тях. Вероятно ние, като родители, трябва да разберем как бебетата растат и защо имат поведението, което наблюдаваме.

Philips AVENT разработи тези рецепти в сътрудничество с Джуди Муур, детски диетолог, и Д-р Джилиян Харис, консултант клиничен психолог, за да предложи на родителите професионални съвети относно отбиването на бебетата от кърмене, както и отлични идеи за приготвяне на хранителни ястия за техните бебета.

Джуди Муур е регистриран диетолог и специалист по детско хранене. Тя е член на Британската Асоциация по Диетология и Дружеството по Здравословно хранене. Тя основава своята консултантска практика след и в резултат на многогодишен опит, придобит при работата като детски диетолог в болници към Британската Здравна Служба и общински здравни служби. Джуди има голям опит с обширната гама от проблеми на детското хранене и понастоящем има частна практика в Лондон, където приема родители и деца за индивидуални консултации.

Д-р Джилиан Харис е главен лектор и консултант клиничен психолог а детската болница в Бирмингам. Нейните изследвания и ниво на експертност са световно признати и са в областта на детското поведение на хранене и регулиране на апетита, както и привързването на бебетата в най-ранна възраст. Нейните изследвания са върху деца в клинични и извън клинични условия относно придобиването на вкусови и хранителни предпочитания в първите години на техния живот, факторите, които влияят на регулирането на апетита, развитието на хранителната категоризация в ранните години, зависимостта между детския темперамент (придирчивост към храната) и родителското отношение към храненето.

Всяка рецепта е разработена за изпълнение с представеният тук продукт с помощта на Джуди Муур, за да бъдете уверени в богатата хранителна стойност на предлаганите ястия.

Комбинираният уред за готвене на пара и блендер Philips AVENT готви на пара плодове, зеленчуци, риба и месо. Той също така пасира варени продукти до плътност максимално отговаряща на нуждите на Вашето бебе, с цел приготвяне на пълноценни и здравословни ястия, бързо и лесно!

 

Отбиване на бебето от кърмене

За всеки родител е истинска награда да види как неговото новородено расте и се развива в щастливо, здраво бебе. Доброто хранене е от жизненоважно значение за здравословното израстване и щастие на Вашето бебе. Майчината кърма е идеалната първа храна, съдържаща всички натурални хранителни съставки, които задоволяват специфичните нужди на бебето.

Адаптираните млека също имат своето приложение в случаите, в които кърменето не е възможно. Като цяло, след първият месец от живота си бебетата нарастват на тегло средно между половин и един килограм през следващите шест месеца. След този етап, комбинацията от мляко и твърди храни е необходима за насърчаване на растежа, като увеличаването на теглото на бебето обикновено е около 0,5 кг на месец.

На около 4-6 месечна възраст бебетата започват да седят с външна помощ, в състояние са да контролират движенията на главите си и често поставят в устата си каквото пожелаят.

На този етап те може изглеждат по-малко доволни от млякото, което им се дава и да бъдат по осъзнати и любопитни към хранителните навици на възрастните, особено тези на техните родители. Това са признаци, че те самите вече са готови да започнат да приемат твърди храни в допълнение с млякото, което им се дава, с всички ползи от допълнителната им хранителна стойност. Това е много вълнуващ период за кърмачетата, тъй като те могат да експериментират и да се учат да се наслаждават на нови и различни вкусове, които Вие им предложите.

Вярно е, че всички бебета растат и се развиват по различен начин. Много от тях достигат до шестмесечна възраст преди започването на периода на отбиване, докато други са изглеждат готови още преди това. Четири месеца или 17 седмична възраст е най-ранната възраст на бебето, на която Вие трябва да обмисляте да започнете отбиването на бебето от кърмене. Препоръчително е по този въпрос да се консултирате с Вашия педиатър или здравен консултант.

Когато Вашето бебе е готово, Вие ще искате да приготвите първите твърди храни от пресни продукти, така че хранителните съставки да останат запазени възможно  в най-голяма степен. Купуването и приготвянето на храната лично от Вас е най-добрия начин да сте сигурни с какво точно се храни Вашето бебе. Храните, които купувате и това как са съхранявани, приготвени и сготвени се отразява на тяхното хранително съдържание. Важно е да купувате пресни продукти, да ги съхранявате по предложения правилен начин на съхранение и да ги използвате за приготвяне на ястия при чисти и хигиенични условия.

Готвенето на пара е един от най-добрите методи за готвене, който помага да се запазват вкусовите качества на храната. Готвенето с комбинирания уред за готвене на пара и блендер Philips AVENT помага да се запазват основните хранителни вещества, тъй като соковете, които се освобождават от храната по време на обработването на пара са задържат и използват при последващото смесване с храната по време на фазата на пасиране.

По този начин възможно най-много хранителни съставки се задържат в храната, с цел предоставянето на здравословен хранителен режим.

Както знаете, има много надеждни източници на информация по въпроса с отбиването от кърмене, като например за отбиване, като например детски клиники, лекарски кабинети и онлайн на уеб-сайтове, които могат да ви помогнат да вземете решение, когато бебето Ви е готово да започне отбиването и да се продължите към следващ етап.

Райдвайте се на времето по време на този етап от живота на Вашето бебе!

Джуди Муур , Педиатър диетолог на свободна практика

www.child-nutrition.co.uk

 

 

Общи професионални препоръки

 • Винаги съхранявайте храната безопасно и използвайте според датата на нейното приготвяне. Приготвяйте храната в чиста кухня, с чисти прибори и съдове за оптимална хигиена. Измивайте ръцете си преди приготвяне на храната, както и ръцете на бебето преди хранене.
 • Всички плодове и зеленчуци трябва да бъдат внимателно измити преди употреба. Някои от тях се налага да бъдат обелени.
 • Към храната на бебетата не трябва да се добавя сол – опитайте се да използвате билки или леки подправки, както бихте направили в обичайните си семейни рецепти, за да направите храната по-вкусна за Вашето бебе.
 • Към храната на бебетата не трябва да се добавя захар, освен в много малко количество към някои по-кисели плодове, за да ги направи по апетитни и приятни за ядене.

Ястията за бебета трябва да бъдат напълно сготвени на висока температура, след което да бъдат оставени да се охладят до безопасна температура преди сервиране.

 • Използването на микровълнова фурна затопля храните неравномерно и може да създаде горещи места в приготвяната храна, което да причини изгаряне при хранене. Уверете се, че всяка храна, която затопляте по този начин, в последствие бъде старателно разбъркана и оставена да изстине преди сервиране. Използвайте шише Philips AVENT и нагревател за храна за бебета AVENT, за да затопляте равномерно и безопасно храната за Вашето бебе.
 • Никога не претопляйте храна за Вашето бебе повече от веднъж.
 • Повечето прясно приготвени храни могат да бъдат съхранявани в хладилник до 24 часа.
 • Приготвянето на партиди от храна и замразяването им в контейнери с ледени кубчета или чашки AVENT VIA може да Ви спести много време! Чашките AVENT VIA са стерилни, подреждат една върху друга и могат лесно да бъдат надписани с името на храната и датата на приготвяне. Проверете инструкциите на Вашия фризер, за да разберете колко дълго може да съхранявате безопасно храна за бебета в него. Обикновено този период е между 1 и 3 месеца.
 • Не замразявайте повторно храна, която вече е била размразявана.
 • Някои храни, като сурови миди, черен дроб, меките непастьоризирани сирена и мед, не са подходящи за бебета под 12 месеца. Яйцата трябва винаги да бъдат добре сварени. Винаги се консултирайте с вашия лекар, ако не сте сигурни.
 • Ако има фамилна анамнеза за алергии, изключителното кърмене до 6 месеца е силно препоръчително. Продължете кърменето по време на етапа на отбиване, а когато се въвеждат храни, които могат да причинят алергии, като мляко, яйца, жито, ядки, семена, риба и миди, приготвяйте ястия, които съдържат в себе си не повече от една от посочените съставки.
 • Етапните хранителни планове са примери за балансирани хранителни планове с голямо разнообразие от храни. Променяйте ги като включвате сезонни плодове, зеленчуци и Ваши семейни ястия и рецепти. Един пример: може да заменяте сладките картофи с обикновени, както и морковите с други кореноплодни зеленчуци.

 

Насоки за най-добри резултати

 • Количествата, посочени в рецептите обикновено осигуряват достатъчно храна за едно хранене, както и известна част, която да остане за съхраняване или замразяване. Променяйте посочените количества според нуждите си, но запомнете, че времето за обработване с пара, готвене и стопляне на храната ще варира според обема на приготвяната храна в каната. За повече информация относно приблизителното време за обработка с пара на различните храни прочетете инструкциите на уреда.
 • Крайната плътност и на храната също зависи от естеството и количеството на съставките. За да се достигне желаната консистенция, добавете малко от обичайното мляко за бебета или вода за разреждане, или добавете малко ориз за бебета, или премахнете част от сока на храната преди да пасиране, за да я сгъстите.
 • Всички крайни количества са ориентировъчни и могат да варират в зависимост от естеството на съставките и времето за готвене.
 • Броят на порциите, посочен в рецептите по-долу е само приблизителен. Апетитът и темпът на растеж на отделните бебета е различен, както следва да бъде и различен и размера на порциите.
 • Илюстрациите в това ръководство с рецепти има за цел да Ви осигури бърз визуален ориентир за готвене с Комбиниран уред за готвене на пара. При използване на уреда, за първите пъти се препоръчва да се придържате точно към инструкциите в рецептите.

 

Предупреждение: Тези рецепти са внимателно подбрани от експерти по хранене, като Джуди и Джилиън. В случай на съмнение, особено в случаи на известни или подозирани алергии към определени храни, моля консултирайте се с Вашия лекар или здравен специалист, както е подходящо.

 

copyright Philips Avent

Въпроси и отговори за хранителна терапия

Какво е хранителна терапия?

Това е система от стратегии за преодоляване на неправлно хранително поведение на детето, подрастващия или възрастния. Това не е диета, нито готварска книга. Програмата се изработва индивидуално за всеки отделен клиент. Хранителната терапия включва в целия комплекс от стратегии:

 • орално-моторна или орофациална терапия,
 • сензорно интегративна терапия,
 • поведенческа терапия за клиента,
 • формиране на подкрепящо поведение в цялото семейство.

За кого е предназначена хранителната терапия?

 • за пациенти с неправилни механизми на хранене – напр. поставяне на назогастрални сонди, рефлукс, цепнатина на устаната и небцето, неврологични и генерализирани заболявания.
 • за клиенти с неправилно формирано поведение по време на хранене – напр. хранене пред телевизор, прекалено дълго хранене с пасирана храна, липса на хранителен режим и съвместно хранене в семейството.
 • за клиенти, които отказват да приемат нови храни или да дъвчат.
 • за клиенти с анорексия и булимия в екип с лекуващия психиатър.
 • за пациенти след инсулт, с Алцхаймер, Паркинсон, със структурни нарушения на устната кухина, в следствие на туморни или други образувания.
 • за клиенти с липса на интерес към храната.

Кой и къде може да провежда хранителна терапия?

Провеждането на хрантелна терапия изисква сериозни познания в областта на медицината – анатомия, физеология, стоматология и ортодонтия, УНГ, неврология, гастроентерология, ендокринология, алергология. Хранителните терапевти не са лекари, въпреки цялата си медицинска подготовка, и затова нямат право да изписват медикаменти или хранителни добавки. Те могат само да изготвят програми и стратегии за хранене, като се съобразяват с медицинското състояние на клиента. Хранителните терапевти трябва да насочат при необходимост клиента към съответния медицински специалист за консултация.

Хранителната терапия се провежда в специализирани кабинети, от обучени в продължение на години Хранителните терапевти.

Хранителните терапевти не са само нутриционисти, но имат познание за храните.

Хранителните терапевти е България можете да намерите на страницата Логопеди-хранителни терапевти във Фейсбук:

Колко често се провежда хранителната терапия?

Колкото често се налага. Хранителната стратегия е индивидуална за всеки клиент. Успехът за нейното прилагане, зависи от степента на кооперативност на клиента и неговото семейство

Има ли противопоказания за прилагане на хранителна терапия?

Противопоказания няма, но може да има неуспехи. Успехът зависи от медицинското състояние на пациента и неговата увереност, от кооперативността на семейството и от степента на прилагане на стратегията в домашни условия.

Ще се храни ли човекът с всичко след проведената хранителна терапия?

Храненето е удоволствие. Не се само задоволяване на жизненоважна нужда. Когато храненето е нарушено по някаква причина, се нарушава и удовлетвореността от приемане на храната. Не е задължително след проведената терапия човекът да се храни с всичко. Но е задължително да се е научил да опитва храната, за да може сам да развие усета за вкус и допустимост на прием към храната. Задължително е да познавата и социалните норми на хранене, защото храненето само по себе си е вид общуване.

Дали човекът ще се храни с всичко – това решава сам той, след като се е научил да приема необходимия дневен калориен баланс, необходим за неговото функциониране. Важно е да се храни разнообразно и да бъде склонен да приеме различни хранителни предизвикателства.

Киноа

Киноа спада към семейсто Лободови и представлява лъжежитно растение. Позната е като храната на инките. Тя е култивирана е Андите в района на Еквадор, Перу, Колубия, Боливия. Основно се консумират семената на киноа, но могат да бъдат консумирани и листата й. Изключително полезна и с високи хранителни стойности.

 

В хранителната терапия киноа се причислява към неутралните храни. На вкус може да бъде комбинирана с различни видове други храни – месо, плодове, зеленчуци, ядки, мазнини. На вид е приблизително безцветна. Може да бъде естествено оцетявана при необходимост след смесването й с други храни.

Не се спрепоръчва сурова консумация. Не се препоръчва игра със сурова не навлажнена киноа. Опасност от попадане в духателните пътища.

Алергени:

Не се съобщава за алергенни съставки. Имайте предвид, че всека непозната храна, може да предизвика или не реакция на организма.

Начин на приготовление:

Измийте добре и накиснете за 30 мин във вода. Семената съдържат горчиви субстанции. Ако не бъдат измити добре, могат да направят приготвената киноа горчива. След това сварете в съотшение 1:2 за около 15 до 30 мин. Продължителността е в зависимост от това, колко меки трябва да бъдат семената, по препоръка на хранителния терапвет.

Хранителни стойности: (според nutritiondata.com)

Съдържа 71 % полезни въглехидрати, 15 % естествени мазнини, 14 % протеин

Гликемичен индекс 18, в сурово състояние 62

Киноа съдържа кации, магнезии, цинк, желязо. Не съдържа захари и холестерол

185 г.в сурово състояниеслед термична обработка
калории626
222
въглехидрати437157
мазнини92.932
протеин96 (24 г – 48 %)32,6 (в 8.1г – 16 %)
Vit A 0%9.3 %
Vit E 21%6 %

Да ви е сладко 🙂

Нина

Неофоби? Няма да ям!

Веднага си помислихте, че става въпрос за злояди деца? Този път не.

Децата неофоби и децата отказващи да дъвчат (“peaky eater”) се забелязват от родителите обикновено към края на втората година. Истината е, че и двете състояния си имат причини. Наблюдават още от момента на раждане, но действителното начало е около 17 месец.

Неофобия

Неофобията е състояние, при което детето отказва да яде нова, непозната до момента храна. Обикновено в началото майката отдава отказа на „по-различния” или по-специфичния” вкус на детето. Или на неговия инат или проява на характер. С течение на времето този отказ се превръща в демонстративно поведение към храната. В изява на предпочитания за приемане на определена „любима” храна. Децата неофоби не са злояди, напротив имат доста добър апетит, но само за определени неща. Те имат предпочитания към вида на храната, нейния вкус, съда, в който е предложена храната, дори бурканчето, от което е изсипана. Състоянието започва около 17 месец. Отшумява към петата година, но със значителни последвия по отношение на вида храна, които приема детето.

Какви са причините?

 • Повишена или понижена тактилна чувствителност в устната кухина или областта около устата. Изразява се в свиване на устни, „стягане „ на устата, предпочитание към определен вид материал на биберона или лъжицата. Както и ранно отказване от ползване на биберон или шише за хранене (около 9-11 месец). Може да има и предпочитание към много гореща или много студена храна. Забелязва се около 3-ти месец.
 • Повишена или понижена чувствителност към миризми и вкусове. Детето може да обърне глава при отваряне на кутия или буркан с храна или обратно. Или може да поиска да си пъхне нослето точно там. Може да се отбягват само определени миризми или вкусове. Например само плодове, или само зеленчуци, само риба или само определена марка храна. Забелязва се около 6-ти месец или при започване на захранването с полутечни и гъсти храни.
 • Повишена или понижена тактилна чувствителност на ръцете. Това може да доведе до отказ да се пипа и да се играе с храната, следователно тя не може да се познава. Такива деца обикновено отказват да се хранят сами след 18 месец. Забелязва се около 9 месец, когато детето започва да играе с играчки и предмети с различни повърхности.

Отказващи да дъвчат

Децата отказващи да дъвчат демонстрират друго състояние. При него се приемат достатъчни количества храна за деня, но само в течно, полутечно или пасирано състояние. Те нямат предпочитание към вида на храната, а само към нейната консистенция.

Какви са причините?

 • Слаб или нарушен сукателен рефлекс.  Или ненадграден в по-късна възраст. Детето трудно засуква или се изморява бързо. Често тези деца са хранени през нощта доста продължително време (след 18 месец) Демонстрират отказ или прекалена умора в дневно време. Демонстрира се веднага след раждане.
 • Ненавременна поява на дъвкателни умения или поява на движение на челюстта само нагоре и надолу без възможност за ротация. Тези деца обикновено да дъвчат биберона си, вместо да го сучат. Сучат храната от лъжицата до около 9-10 месец. Трудно отварят уста, предпочитат храната да попада така върху езика, че да може да бъде преглътната без усилия. Забелязва се към 7-8 месец. При по-тежки състояния може да се достигне до хранене само от шише с биберон с голям отвор. Това може да продължава до към средата на третата година, а в тежки форми и до доста по-късна възраст.

Много майки смятат, че уменията за дъвкане са свързани с появата на зъби. По тази причина предлагат по-едра храна на децата едва след 12 месец. Това късно захранване може да доведе детето до състояние близко по вид до отказ от дъвкане. Причината за него е лисата на опит на детето, а не нарушен хранителен механизъм.

Защо трябва да обръщаме внимание на тези състояние на отказ от хранене – защото те по своята същност се различават от злоядството. Отшумяват около петата година с определени последствия. Не се характерирират с липса на апетит или отказ от хранене по принцип. Водят до нарушен прием на хранителни съставки. Могат да са причина за други медицински състояния в по-късна възраст. Могат да бъдат маркер (но не единствен) за сензорно интегративна дисфункция или нарушения на развитието. Родителите трябва да имат пред вид, че едно дете, което отказва или има особености при храненето може или да бъде злоядо, или неофоб или отказващо да дъвче, но не и всичко накуп.

Нарушените механизми на хранене влияят на способностите на детето за комуникация – особено вербалната при отказващите да дъвчат деца и социалната при неофобите. Детето не отчита храненето като форма на общуване в семейството или друга социална група (детска градина). И като краен резултат водят до промяна в поведението на детето.

Какво можем да направим

Да потърсим съдействие от специалист хранителен терапевт.

Храненето е ритуал, по време, на който хората общуват чрез поведението си, чрез консумацията на различна храна. В зависимост от културните особености на семейството или държавата и време, през което членовете на семейството споделят опит, детето имитира социално поведение. Емоция и преживяване – фактори, които направляват детето да усвои опит и да общува пълноценно.

Нина Йорданова

списание Кенгуру 2010

Как да нахраним бебето с вродена цепнатина?

 

Когато се роди бебе с вродена цепнатина, първото нещо, което нахлува в главата на родителите е паниката – „Ами сега?”, „Ужас!”, „Защо на мен?”. Страхът идва след това, придружен с привидното безсилие.

Какво се е случило?

Родило се е бебе, което е здраво, но е малко особено. То ще се развива по същите закони на природата, както и останалите. То има същите права, както всички деца по света. Това, което ще бъде трудно в първите десет месеца е храненето. Съществуват различни системи за хранене на децата с вродени цепнатини.Сс уговорката, че за всеки конкретен случай трябва да бъде изготвена индивидуална програма, ще ви представя съществуващата в България практика.

Добре дошло при мама!

След шестия час бебето може да бъде захранено в изправено положение, с изключение на синдрома на Пиер Робен, за да се избегне аспирация:

Как?

 • При цепнатина само на устната чрез кърмене
 • При цепнатина на мекото небце чрез кърмене или чрез изцеждане на кърма и ползване на каучуков анатомичен биберон възраст 6+, като дупките на биберона трябва да бъдат пробити допълнително от страни, в зависимост от местоположението и големината на цепнатината.
 • При цепнатина на твърдо небце се използва специализиран биберон, като дупките на биберона трябва да бъдат пробити допълнително от страни, в зависимост от местоположението и големината на цепнатината.

Да не забравяме, че изборът на биберон, зависи и от теглото на бебето и размера на устната му кухина!

 • При комбинирани цепнатини се използва първо специализиран биберон за цепнатина на устната. След операцията на устната се използва биберонът за цепнатина на твърдо небце. Дупките на биберона трябва да бъдат пробити допълнително от страни, в зависимост от местоположението и големината на цепнатината.
 • В някои случаи се налага бебето да бъде захранено с назо-фарингиална или назо-гастрална сонда, като се препоръчва през това време бебето да ползва терапевтична залъгалка, за да се поддържа функцията на сукане, която може да отпадне.

При хранене с шише се препоръчва употребата на 125 мл. бутилка, тъй като родителите се обучават да извършват специфични кръгообразни движения, за да предизвикат т. нар сукане срещу съпротивление с цел стимулиране на движенията на езика и долната челюст и подпомагане на координацията между сукане, дишане и гълтане.

Между шестия ден и третия месец нашето бебе ще се храни само с мляко, препоръчително майчина кърма или гъсто адаптирано мляко. В третия месец със съдействието на личния педиатър започва бавно захранване с нови течности, което продължава около 45 дни, като се въвеждат най-много два продукта, които първоначално се дават с лъжица. Препоръчително е в този период до 6 месец, лъжицата да бъде силиконова, без страничен ръб.

В първите три месеца от живота си човешкото дете се храни, като използва сукателния рефлекс. След това този рефлекс се превръща в съзнателен акт на хранене. По тази причина родителите трябва да направят храненето приятно за детето, независимо от временното затруднение и да не подават храната насила, като предизвикат злоядство и да не бързат със захранването, за да не провокират алергична реакция. Това, което трябва да отбележа е, че до 3 месец бебето може да движи езика си само напред и назад, като с долната челюст изпомпва млякото от гърдата или бутилката. При децата с цепнатини закъснява движението на долната челюст и се налага да бъдат стимулирани чрез специални техники по време на хранене. От 3 до 6 месец детето може да движи езика си от центъра до страни, но това все още не му позволява да се храни с лъжица и то засуква лъжицата. Използването на силиконова лъжица, която е близка като усещане до материята на бибероните позволява бавен преход към усвояване на нов вид хранене. След 6-ти месец детето вече може да пренесе гъста храна с еднородна консистенция от центъра към страни и обратно и вече може да поеме храната от лъжицата. Използването на пластмасова лъжица без страничен ръб позволява на родителите на деца с цепнатини да подават храната странично, като избягват попадане директно в цепнатината. Желателно е детето да бъде хранено в изправено положение срещу родителя.

След 6 месец трябва да започне основно въвеждане на пасирани храни, подавани с лъжица и да започне обучението в пиене на глътки, без да се премахва употребата на биберон. За пиене на глътки се препоръчва използване на шише за сок със специален накрайник, като на родителите се предлага да усвоят допълнителна техника за подаване на течности.  Използването на накрайник от термопластичен еластомер позволява на бебето чрез сукателни движения, които не са трудност за момента, да премине към изсмукване на течността и пиене на глътки.

В следващите месеци детето трябва да се научи да се храни с лъжица и да пие на глътки, тъй като след оперативното състояние не позволява употребата на биберон и образуването на вакуум в устната кухина в продължение на 30 дни. Бебето трябва да бъде захранено доста по-рано от връстниците се, но много по – бавно. Препоръчва се и прилагане на орофациална терапия за стимулиране на мускулите в пред и след оперативен период.

Месецът преди операцията на твърдо небце се използва за упражняване на техника на странично хранене с лъжица с течности и полутвърди храни. Употребата на лъжица с колектор позволява на майката да контролира движенията на детето, като го предпазва от задавяне и при подаване на течности да регулира скоростта на поглъщане.

Какво се е случило? Родило се е бебе, което е здраво, но е малко особено. Родителите са получили навременна и адекватна помощ, претърпели са една или две операции с детето и от тук нататък също както и другите деца ще посещават ортодонт, логопед, УНГ и ще се радват на постиженията на детето си. Едно дете, родено особено, за да се научи да се бори и справя с трудностите по-добре от останалите. Едно дете, достойно за уважение.

Нина Йорданова 

Списание „Кенгуру” 2009 г.