Киноа

Киноа спада към семейсто Лободови и представлява лъжежитно растение. Позната е като храната на инките. Тя е култивирана е Андите в района на Еквадор, Перу, Колубия, Боливия. Основно се консумират семената на киноа, но могат да бъдат консумирани и листата й. Изключително полезна и с високи хранителни стойности.

 

В хранителната терапия киноа се причислява към неутралните храни. На вкус може да бъде комбинирана с различни видове други храни – месо, плодове, зеленчуци, ядки, мазнини. На вид е приблизително безцветна. Може да бъде естествено оцетявана при необходимост след смесването й с други храни.

Не се спрепоръчва сурова консумация. Не се препоръчва игра със сурова не навлажнена киноа. Опасност от попадане в духателните пътища.

Алергени:

Не се съобщава за алергенни съставки. Имайте предвид, че всека непозната храна, може да предизвика или не реакция на организма.

Начин на приготовление:

Измийте добре и накиснете за 30 мин във вода. Семената съдържат горчиви субстанции. Ако не бъдат измити добре, могат да направят приготвената киноа горчива. След това сварете в съотшение 1:2 за около 15 до 30 мин. Продължителността е в зависимост от това, колко меки трябва да бъдат семената, по препоръка на хранителния терапвет.

Хранителни стойности: (според nutritiondata.com)

Съдържа 71 % полезни въглехидрати, 15 % естествени мазнини, 14 % протеин

Гликемичен индекс 18, в сурово състояние 62

Киноа съдържа кации, магнезии, цинк, желязо. Не съдържа захари и холестерол

185 г.в сурово състояниеслед термична обработка
калории626
222
въглехидрати437157
мазнини92.932
протеин96 (24 г – 48 %)32,6 (в 8.1г – 16 %)
Vit A 0%9.3 %
Vit E 21%6 %

Да ви е сладко 🙂

Нина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.